FI / EN

Yllätysnimi Tomi Tuominen Syksyn Sävel 2022 -kilpailussa

TV-kasvo Tomi Tuominen tunnetaan moottoriurheilun saralta, mutta yhtälailla hän on laulaja, muusikko ja lauluntekijä, joka keikkailee aktiivisesti oman bändinsä kanssa. Tomilta on on syntynyt omia singlejulkaisuja ja musiikkia useamman vuoden ajan.

Nyt Tomi nähdään vuoden 2022 Syksyn Sävel -kilpailussa.

– Kapakan runoilija syntyi eräänä aamuna ja inspiraation tarinaan ja tekstiin antoi mulle Hectorin Pianomies-biisi, jossa olen aina nähnyt päähenkilön jonkinlaisena laitapuolen kulkijana hämyisessä baarissa. Sen jonkinlaisena oheisajatuksena näin ukon, josta tämä tarina kertoo. Hahmon, joka istuu yksin jossain töölöläisessä kapakassa ikkunaa vasten. Tästä lähti syntymään yksinäisen äijän stoori, joka kirjoittaa runoja kapakassa.

 

– Tähän liittyy myös omakohtainen kokemus, kun kerran pohjoisen reissulla seuraani lyöttäytyi paikallinen äijä, joka puhui riimeittäin, eli jokainen lause käsittämättömällä tavalla päättyi aina riimiin. Tästä jäi nimi Kapakan runoilija mieleen.

– Siispä aamukahvin äärellä otin kitaran, ja soinnut alkoivat syntyä. Kirjoitin lähestulkoon samalla hetkellä tekstin, ja kappale alkoi saada muotonsa. Tietysti sitten bändin kanssa se työstettiin sellaiseksi, joka se nyt on. Viimeisen mausteen tietenkin antoa Ben Granfeltin upea kitara, joka luo teemaa biisille ja on suola kappaleen päälle. Kyllä meillä hieno työryhmä on taas koko biisin takana, ei tästä muuten olisi syntynyt mitään ilman tätä porukkaa, vaikkakin se on mun sanoitus ja sävellys.

Oma muisto Syksyn Sävelestä?

– Pikkupoikana, jo 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa, Syksyn Sävel oli todella iso juttu aina vuosittain, ja monet sen ajan isot nimet ovat jääneet mieleen, mm. Irwinin, Raittisen veljesten ja Alatalon esitykset. Viikko taidettiin odottaa jännittyneenä tuloksia. On suorastaan hämmentävä asia olla nyt itse mukana. Olen tosi iloinen ja onnellinen, että tällaisen saa elämässä kokea.

• Tomi on mukana Syksyn sävelen toisessa tv-lähetyksessä la 8.10.
Syksyn Sävel -semifinaalit nähdään AlfaTV:llä la 1.10. klo 21 ja la 8.10. klo 21 sekä finaali suorana 15.10. klo 21.
• Tomi Tuominen – Kapakan runoilija: äänestysnro 0700-79380. (Äänestys alkaa Tomin kappaleen osalta ma 3.10. Puhelun hinta on 1 € + pvm/mpm)
• Kappale kuunneltavissa suoratoistoissa pe 30.9. Kuuntele Youtubessa. 

Tomi Tuominen. Syksyn sävel
Tomi juontaja Mikael Konttisen haastateltavana pressitilaisuudessa Hotelli Presidentissä.