FI / EN

Vuoden raportoija 2024 -palkinto Heidi Pakariselle

Heidi Pakarinen katselee kaunista kukkaa.

Teosto on myöntänyt vuoden 2024 Vuoden raportoija –tunnustuksen ja 2000 euron palkintosumman Heidi Pakariselle. Pakarinen on tullut tunnetuksi tangokuningattarena, joka on tehnyt mittavan uran tanssimusiikin esittäjänä. Vuoden raportoija -palkinto annetaan kiitoksena esitysten esimerkillisestä ilmoittamisesta, joka tuo kappaleiden tekijöille tärkeät korvaukset.

Heidi Pakarinen on esiintynyt jo kymmeniä vuosia. Vuonna 2013 hän voitti Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun ja ensimmäinen sooloalbumi ilmestyi vuonna 2014. Laulaminen on ollut päätyö tangokuningattareksi kruunaamisesta lähtien.

– Vuodessa tulee tehtyä 140-160 keikkaa erilaisissa tapahtumissa. Esiinnyn paljon tanssilavoilla, ravintoloissa ja laivoilla, mutta teen myös konsertteja kirkoissa ja konserttisaleissa. Pienempiä esiintymisiä on esimerkiksi vanhustentaloissa ja palvelutaloissa, sanoo pitkin vuotta ahkerasti keikkaileva artisti.

Pakarisen keikkaohjelmisto on monipuolinen. Häntä on kiitetty siitä, että hän pyrkii ainalöytämään kulloiseenkin yleisöön, tapahtumaan sekä paikan tunnelmaan sopivat kappaleet.Näin jokainen musiikillinen hetki on ainutkertainen. Kotimaiseen tuotantoon painottuvan musiikki on suomalaisten huipputekijöiden kuten Toivo Kärjen, Esa Niemisen, Pertti Jalosen, Kikka Laitisen, Jari Rönkön ja Simo Kohon käsialaa.

Tärkeä osa laulajan ammattitaitoa ovat esitysilmoitukset, jotka Pakarinen tekee aina itse. Esiintyjän ilmoittaman keikkasetin avulla Teosto ohjaa keräämänsä korvaukset kappaleiden säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Pakarisen ilmoitukset näkyvät siis suoraan kappaleita tehneiden ammattilaisten pankkitilillä.

– Usein Teoston tilityspäivän jälkeen saan viestejä, joissa kiitetään esitysilmoitusten tekemisestä. Niitä on ihana saada! Arvostan suuresti säveltämisen ja sanoittamisen taitoa, kykyä luoda ihmisiä puhuttelevia ja tunteisiin vetoavia kokonaisuuksia. Jokainen laulu on merkittävä, koska se on tekijänsä sydämen tuote, Pakarinen kiittää lauluntekijöitä.

Musiikin esittämisen lisäksi Pakarinen työskentelee muun muassa juontajana, yhteislaulutilaisuuksien vetäjänä ja toimittajana sekä tapahtumakoordinaattorina. Häntä on kuultu pitkään esimerkiksi Yle Radio Suomen Sekahaku -ohjelman vetäjänä. Tulevaisuudessa toiveena on siirtyä päästä tekemään enemmän myös lastenmusiikkia.

– On ihanaa saada tuottaa musiikilla iloa ja riemua, erilaisia tunnekokemuksia kaikille ja kaikenikäisille! Hyvin usein musiikki luo vahvoja muistoja koettuihin ja elettyihin hetkiin ja kulkee matkassamme läpi elämämme. Musiikki on minulle valtava universaali voima, joka luo turvaa, rakkautta ja apua koko elämän ajan, Pakarinen sanoo.

Vuoden raportoija -palkinnon jakavat Teosto, Suomen Säveltäjät ry, Suomen Musiikintekijät ry ja Suomen Musiikkikustantajat ry. Palkinnon luovutti Suomen Musiikkikustantajien 5.9.2024 järjestämässä palkintogaalassa Teoston asiakaskokemusjohtaja Miia Engberg.

Aiempina vuosina Vuoden raportoija -tunnustuksen ovat saaneet mm. Katri Ylander, Annika Nord, Club For Five, Sinitaivas, Saija Tuupanen, Suvi Teräsniska, Yö-yhtye, Markku Aro, Tuomas Lehto ja Antti Ahopelto.