Rähinäklinikka™ – Klinikan vetävät valmentaja Anna Perho sekä näyttelijä Jenni Kokander.
Loukkaantumiset ja erimielisyydet ovat väistämätön osa inhimillistä kanssakäymistä. Niinpä myös työpaikoilla murjotetaan aika ajoin. Välttelemme kuitenkin konflikteja, koska ajattelemme niiden pilaavan fiiliksen. Eri mieltä oleminen tuntuu hankalalta, pelottavaltakin. Millä tavalla vaikeita asioita voisi käsitellä niin, että välit säilyvät ja tunnelma ja tekeminen suorastaan paranee?
Rähinäklinikalla käydään läpi ratkaisukeskeisiä tapoja sovitella työpaikalla syntyviä konflikteja. Oleellista työilmapiirin kannalta ei olekaan konfliktien välttely, vaan tapa, jolla ne puretaan. Lisäksi klinikalla käsitellään palautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoa. Miten kohdata kiukkuinen asiakas? Miten viestiä esimiehelle, että työprosessissa on vikaa? Miten pysyä tyynenä, kun työkaveri marmattaa?
• Anna Perho on pitkän linjan sisältöammattilainen, joka on kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi Lyhytterapiainsituutissa. Hän on suosittu puhuja ja kouluttaja, joka laittaa luennoitsijana persoonansa peliin. Perho on myös sertifioitu 5 behaviors of a cohesive team™ -kouluttaja.
”Ratkaisukeskeisessä konfliktinratkaisussa kaikki saavat säilyttää kasvonsa. Asiat kommunikoidaan niin, että osapuolten välinen arvostus lujittuu, vaikka asioista oltaisiin välillä tormakastikin eri mieltä”.
• Jenni Kokander on näyttelijä ja koomikko, jonka Putous-hahmot ovat hykerryttäneet suomalaisia tv-katsojia useamman kauden ajan. Kokander käyttää työvälineenään mm. stanislavskilaisen näyttelijäntyön tekniikoita. Metodi kehittää kykyä kuunnella toista ihmistä ja nähdä hänet tarkemmin – kummatkin taitoja, joista on erityistä hyötyä konfliktinratkaisutilanteissa.
”Perusajatus on, että jokaisesta itsestään löytyy ratkaisut ongelmatilanteisiin. Kykyä ymmärtää toista konfliktissa pystytään kehittämään yksinkertaisilla harjoitteilla, joissa hyödynnetään hallitsevien olosuhteiden voimavaroja”.
Kesto: Luento esim. 90 min tai koko päivän klinikkana.